2023-10-12

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinden 6 Bilim İnsanı Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinden 6 Bilim İnsanı, Stanford Üniversitesi Tarafından Hazırlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi”nde Yer Aldı.

Stanford Üniversitesi bilim insanı Prof. John P. A. LOANNIDIS’in hazırlığını gerçekleştirdiği ilk yüzde 2’lik dilimde bulunan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesi Elsevier veri tabanında “kariyer boyu” ve “son yıllık” olmak üzere iki ayrı formatta açıklandı. Bilim insanları, standart Science-Metrix sınıflamasına göre 22 bilim alanı ve 174 alt alanda sınıflandırılmıştır. Listelerin oluşturulmasında “nitelikli yayın sayısı”, “yayınlara yapılan atıflar”, “h-indeksi”, “hm-indeksi” gibi göstergeler dikkate alınmıştır. Bilim insanları için alana ve alt alana özgü yüzdelik dilimler de oluşturulmuştur. Bu çalışmada Elsevier tarafından ICSR Lab (https://www.elsevier.com/icsr/icsrlab) aracılığıyla sağlanan Scopus verileri kullanılmıştır.

Temel olarak atıf bilgilerinin ölçüt alındığı bu sıralamalarda dünya genelinde toplam 204 bin 643 bilim insanı "kariyer boyu” listede; 210 bin 198 bilim insanı ise “son yıllık” listesinde yer almayı başardı. Türkiye özelinde ise 1040 araştırmacı bilim insanı “kariyer boyu” listesine 1395 araştırmacı bilim insanı "son yıllık” listeye girmeye hak kazandı.

Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN üst üste 4. kez “kariyer boyu etki” kategorisinde yer alarak önemli bir başarıya imza atarken; bu kategoride, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat ATEŞ ve Çorlu Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süreyya MERİÇ PAGANO yer alarak Üniversitemizin Bilimsel ilerlemesine önemli katkı sağlamışlardır.

“Yıllık etki” kategorisinde ise Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat ATEŞ, NABİLTEM’den Doç. Dr. Elif Burcu AYDIN, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdinç BAL, Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nesimi ULUDAĞ yer alarak Üniversitemizin Bilimsel ilerlemesine önemli katkı sağlamışlardır.

Üniversitemizden dereceye giren bilim insanlarını tebrik eder, başarılarının daimî olmasını dileriz.

İlgili Çalışma İçin: https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/6